لازم است همسری که انتخاب می کنید، امانت دار ، صادق و درستکار باشد.
 

ملاکها و معیارهای دیگر

  آنچه در این مختصر بیان شد، ملاکها و معیارهای لازم و ضروری در انتخاب همسر است. افزون بر اینها، معیارهای دیگری نیز در این عرصه مطرح است. گرچه رعایت آن ملاکها ضروری یا در اولویت نیست، از کمالات و فضایلی به شمار می آید که رعایت آنها در موارد ممکن، در تشکیل خانواده ای کامل و بی نقص مؤثر است. در ادامه با بهره گیری از سخنان اهل بیت ، فهرستی از این معیارها را در دو بخش« ویژگی ها و امتیازات زنان» و « ویژگی ها و امتیازات مردان» ارائه می کنیم:
 
الف) ویژگی ها و امتیازات زنان
  1. توان تولید نسل و فرزندآوری داشته باشد. ( الوَلُودُ)
  2. اهل محبت، دل بستگی، مهربانی و عشق به همسر و فرزندان باشد. (الوَدودُ)[1]
  3. عفیف و پاکدامن باشد.(العَفیفَهُ)
  4. بین خانواده و قوم و قبیله اش عزت و احترام داشته باشد.( العَزیزَهُ فِی أهلِها)
  5. در برابر شوهر خود متواضع و فروتن باشد.( الذَّلیلهُ مَعَ بَعلِها)
  6. خود را تنها برای شوهر بیاراید.( المُتَبَرِّجَهُ مَعَ زَوجِها)
  7. خود را از غیر شوهر بپوشاند و حفظ کند.( الحِصانُ علی غَیرهِ)
  8. به حرف شوهر گوش دهد و مطیع او باشد.( الَّتی تَسمَعُ قَولَهُ و تُطیعُ ؤمرَهُ)
  9. در خلوت با شوهر، هر آنچه مرد می خواهد در اختیار او می گذارد و از او تمکین می کند. ( وَ إذا خَلَا بِها بَذَلَت لَهُ ما یُریدُ مِنها)
  10. از شوخی ها و رفتارهای مردانه به دور باشد.( لَم تَبَذَّل کَتَبَذُّلِ الرَّجُل)[2]
ب) ویژگی ها و امتیازات مردان
  1. امانت دار ، صادق و درستکار باشد.«عَنْ الْحُسَیْنِ بْنِ بَشَّارٍ الْوَاسِطِیِّ قَالَ کتبت إِلَیَّ أَبِی جَعْفَرٌ أَسْأَلُهُ عَنْ النکاح فکتب إِلَیَّ مَنْ خَطَبَ الیکم فَرَضِیتُمْ دِینَهُ وَ أَمَانَتَهُ فَزَوِّجُوهُ إِلَّا تَفْعَلُوهُ تکن فَتَنَهُ فِی الْأَرْضِ وَ فَسَادٌ کبیر»[3]
  2. پاک، به دور از گناه و پاک دامن باشد.«عَنْ جَابِرِ بْنِ عبدالله قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ أَلَا اخبرکم بِخَیْرٍ رجالکم قُلْنَا بَلِیَ یَا رَسُولَ اللَّهِ قَالَ إِنَّ مِنْ خَیْرِ رجالکم التَّقِیَّ النَّقِیَّ السَّمْحَ الکفین النَّقِیَّ الطَّرَفَیْنِ»[4]
  3. نیاز خانواده اش را برآورده کند و آنان را به دیگران نیازمند نسازد.« الْبَرَّ بِوَالِدَیْهِ وَ لَا یُلْجِئُ عِیَالَهُ إِلَیَّ غَیْرِهِ»[5]
  4. به پدر و مادرش احترام بگذارد و با آنها خوش رفتار باشد.« وَ لَا یُلْجِئُ عِیَالَهُ إِلَیَّ غَیْرِهِ»[6]
  همه این ویژگی های برجسته و نیکو از کمالات زنان و مردان است و خوب است هنگام انتخاب همسر تا آنجا که ممکن است به آنها توجه کرد و همسری با این کمالات برگزید. اما از همه این ویژگی ها مهم تر، همان سه ویژگی آغازین یعنی ایمان و دین داری، خوش خلقی و اصالت خانوادگی است.[7]
 

جمع بندی

باید برای گزینش همسر ملاک ها و معیارهای منطقی و درستی در دست داشته باشیم بهترین ملاک ها در آیات و قرآن کریم در روایات معصومان(علیهم السلام) بیان شده است توجه به آنها زمینه ساز ازدواجی سالم و هدفمند است این ملاک از سوی خالق هستی و رسولی الهی و اولیاء الهی بیان شده است. آنان با اسرار هستی آشنایند و بهترین راهنمایان زندگی هستند باید دانست که برخورداری از هر کدام از این ملاک ها نسبی است و وجود تمام ملاک ها در یک فرد تقریبا محال به نظر می رسد.

:پی نوشت
[1] «قال رسول الله :خَیْرٌ نسائکم نِسَاءُ قُرَیْشٍ أَلْطَفُهُنَّ بِأَزْوَاجِهِنَّ وَ أَرْحَمُهُنَّ بِأَوْلَادِهِنَّ الْمُجُونُ لِزَوْجِهَا الْحَصَانُ لِغَیْرِهِ قُلْنَا وَ مَا الْمُجُونُ قَالَ الَّتِی لاَ تَمْنَعُ»؛ محمدبن یعقوب،کلینی،« الکافی»،تهران،انتشارات اسلامیه،1362،ج5، ص326.
[2] «عَنْ أَبِی حمزه قَالَ سَمِعْتُ جَابِرَ بْنَ عبدالله یَقُولُ کنا عِنْدَ النَّبِیِّ فَقَالَ إِنَّ خَیْرَ نسائکم الْوَلُودَ الْوَدُودَ السیره العفیفه العزیزه فِی أَهْلِهَا الذلیله مَعَ بَعْلِهَا المتبرجه مَعَ زَوْجِهَا الْحَصَانَ عَلَیَّ غَیْرِهِ الَّتِی تَسْمَعُ قَوْلَهُ وَ تُطِیعَ أَمْرَهُ وَ إِذَا خَلَا بِهَا بَذَلَتْ لَهُ مَا یُرِیدُ مِنْهَا وَ لَمْ تَبَذَّلْ کتبذل الرَّجُلُ»؛ حسن،طبرسی، «مکارم الاخلاق»، چاپ چهارم، قم، انتشارات رضی،1370،ص200.
[3] ابوجعفر محمد بن علی بن حسین، ابن بابویه قمی (شیخ صدوق)، «من لایحضرالفقیه»، چاپ دوم، قم، انتشارات جامعه مدرسین،1404ق، ج3، ص393.
[4] محمدبن حسن،حرعاملی(محدث عاملی)،«تفصیل وسائل الشیعه إلی تحصیل مسائل الشریعه»،چاپ اول، قم، انتشارات آل البیت،1409ق، ج15، ص198.
[5] سیدابوالحسن،موسوی همدانی،«بحارالانوار-ترجمه جلد68-67»،چاپ اول، تهران، انتشارات کتابخانه مسجد ولی عصر، بی تا، ج1، ص386.
[6] محمدبن یعقوب،کلینی،« الکافی»،چاپ دوم، تهران،انتشارات اسلامیه،1362،ج 2، ص57.
[7] اسد الله، طوسی،« سیره تربیتی و اخلاقی پیامبر و اهل بیت در خانه: همسران شایسته»،همان،ص169.